Wereld film!!!


Even voor degene die teleurgesteld zijn in het resultaat van de dominee,het is GEINSPIREERD op het leven van bruinsma dus niet de werkelijkheid.Dus de mensen die lopen te zeiken dat het helemaal niet klopt met het boek van bart middelburg moeten eerst leren lezen.Het is de tagline van de film.Voor degene die van films als lek en van god los houden ga hem zien want het is gewoon een goed gemaakte nederlandse film.Goed acteer werk van alle acteurs.Geloof niet alle slechte recensies maar ga hem gewoon zelf kijken en oordeel.Kortom de dominee is een film waar ik al op wacht als hij op dvd verschijnt!!!

reply

Vind ik ook maar toch vind ik het een minpuntje dat de neeltje jacoba niet voorkomt in de film. Ik weet dat deze film alleen gebaseerd is op het leven van Bruinsma en aangezien een groot deel van zijn leven met die boot te maken had, had ik dat toch liever teruggezien in de film. Desondanks was het een goede film en als ik eerlijk moet zijn toch iets beter als "van god los".

reply

Ik vind de titel song van Intwine - Cruel Man in ieder geval helemaal top!

reply

hmmm k moet hem nog gaan zien, vraag me af hoe die is. mn neef zei da ie wel goed was, maar k heb gehoord da ie di najaar op tv komt. weet iemand of da waar is?

reply

[deleted]

Ik vond het drie keer niks en vind de vergelijking met Lek en vooral Van God Los niet op zijn plaats. Allereerst, als een film zich (deels) in de jaren '70 afspeelt zou je verwachten dat er enigszins werk van gemaakt wordt om de omgeving er als zodanig uit te laten zien. Zien wij daar ineens een Ferrari uit 1990, of een modern VW busje? Hedendaagse klassiekerkentekens in plaats van nummerborden uit die tijd? En die rechtbank leek wel het gemeentehuis van Nieuwegein, ook erg typerend voor die periode, ahem. Dat soort dingen kan gewoon niet, het is net alsof ze niet de minste moeite gedaan hebben.

Verder kan een onrealistische dialoog die voor het grootste gedeelte uit zinnen van 3 tot 4 woorden bestaat, mij persoonlijk niet echt lang vasthouden (voornamelijk in de eerste helft van de film is dit storend, zie bijv. de eerste scenes met Klaas en Annet).

Frank Lammers sprong er voor mij uit wat acteerprestaties betreft. Tygo Gernandt en Cas Jansen, in minuscule rolletjes, waren ook een welkome afwisseling op het in mijn ogen maar matige werk van Peter Paul Muller.

reply

[deleted]

De testarossa is geintroduceerd in 1984, de Dominee werd in 1991 neergeschoten dus..

reply

True, true.
Maar de periode waarin Klaas zijn eerste 2 Ferrari's heeft lijkt eind jaren 70 te zijn, begin jaren 80 hooguit, dus nog voor 1984. Het model dat de garage binnen rijd die doorzeefd word, is wel een ouder model, eind jaren 70. Maar er lijkt geen consequentie te zijn in sommige tijdslijnen, erg jammer want ik vind de film erg goed. Ik geloof dat ik ook een Audi A3 zag staan op de parkeerplaats waar Klaas vermoord word :-) Maar goed, al bij al erg de moeite waard. Word ook steeds beter naarmate je hem vaker ziet.

reply

In het begin ook, precies waar Klaas werd doodgeschoten stond een Volkwagen Passat uit volgensmij 2000 ofzo! haha terwijl het in 1991 was. Ik vond de film wat tegen vallen, zeker omdat het verhaal erggg veel afwijkt met wat er werkelijk is gebeurt. Ook dat hij z'n vrouw doodschoot en het huis in brand stak, klopt niet. En de dood van Bruinsma is ook heel anders gegaan, hij zou een woordewisseling hebben gehad met de moordenaar (martin hoogland) nou dat zie je neit terug, en de wijze waarop Adri is vermoord.. maar zo kan ik nog wel ff doorgaan

reply

Klopt, dat viel mij ook wel op. Maar ik vond het niet zo erg aan de film afdoen, gelukkig. Dit is echt 1 van de betere Nederlandse films die ik heb gezien. Beter dan Van God Los, die ik ook al niet slecht vond.

reply

Ik vond 'm zeker niet beter dan van god los. bij lange na niet.

Het personage van Klaas Bruinsma komt totaal niet uit de verf. De ontwikkeling van zijn karakter gebeuren van de hak op de tak en van het ene op het andere moment is hij van beginnende crimineel de rijkste mofo van A'dam.

De hoofdrolspeler vond ik iig de slechtste acteur uit de film.

reply

Zeker goede film, zeker voor Nederlandse begrippen, maar hij haalt het niet bij Van God Los vind ik.

reply

Van God Los werd vanwege het beperkte budget en goede acteerwerk natuurtlijk enorm gewaardeerd en ik ben blij met dat soort films, zeker dat de makers nu Off Screen afgeleverd hebben.

Maar films als De Dominee moeten er meer gemaakt worden in Nederland, groots opgezet met grote namen. Zowel in de cast als crew.
Mooi eindresultaat en de dubbel DVD is ook de moeite waard.

reply

Maar films als De Dominee moeten er meer gemaakt worden in Nederland, groots opgezet met grote namen. Zowel in de cast als crew.
Mooi eindresultaat en de dubbel DVD is ook de moeite waard.

Grote namen zorgen voor hogere verkoopcijfers, idd, maar ik zie liever een stel onbekende, maar wel goede acteurs in een film. Dit geeft wat meer realisme, want als ik de Dominee aan het kijken ben en ik zie de halve cast van GTST langskomen, tja, dan is mijn realisme gevoel een beetje vergaan

reply

Wat een slechte film zeg !! Na 60 verschrikkelijke minuten kijken heb ik hem toch maar afgezet want nog 60 minuten van irritatie en verveling trok ik niet. Wat een slechte acteerprestaties en dan vooral van Chantal , damn !!! Er zijn tot nu toe niet veel films geweest die ik zo slecht vond dat ik uit de bioscoop ben gelopen of halverwege de film heb afgezet. Het zijn er maar twee namelijk Mulholland Drive en met stip op 1 De Dominee, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

reply

Ik vond het een erg goeie film van nederlands bodem. Mede omdat ik toen Klaas nog leefde zijn verhaal op de voet volgde. Juist doordat Peter Paul Muller zo koud acteert, vind ik dat Klaas tot leven komt, dus slecht acteerwerk vind ik het zeker niet. Chantal Janssen, mwoah, idd, die kwam niet goed uit de verf. Dat er bepaalde dingen niet in voor kwamen zoals De Neeltje Jacoba, Etienne, Hoogland, ja das jammer. Maar het was immers ook een fictief verhaal GEBASEERD op het leven van Klaas Bruinsma, en wil je dat leven realistisch verslaan; Heb je even(12delige miniserie misschien?)? :) Vond em beter dan Van God Los, simpelweg omdat het volwassener overkwam, en VGL er nogal een surrealistische verhaalgang op nahield, die soms stuntelig was. Not taking away Tygo's acteerwerk in that one, was top. De Dominee: 8/10

reply

"Grote namen zorgen voor hogere verkoopcijfers, idd, maar ik zie liever een stel onbekende, maar wel goede acteurs in een film. Dit geeft wat meer realisme, want als ik de Dominee aan het kijken ben en ik zie de halve cast van GTST langskomen, tja, dan is mijn realisme gevoel een beetje vergaan"

Dat je al iedereen kent die ooit in GTST gespeeld hebben kent, zegt genoeg.
Persoonlijk vind ik dit één van de weinige nederlandse films die gewoon goed zijn.
Zeker gezien het budget. Voor nederlandse begrippen is dit een wereld film en ik mag hopen dat er meer zo gemaakt worden.

Ps.: Voor Tristan. Als je Denzel Washington ziet, denk je dan ook aan Saint Elsewhere, waar hij ooit begonnen is ?

reply

ik vond 't geen wereldfilm, 't acteerwerk is gewoon slecht!! echt slecht!!
gtst-niveau

reply

Van God Los vond ik zelf ook beter. De Dominee zit in de richting van Van God Los en Lek. Inderdaad jammer dat de "Neeltje Jacoba" er niet in voorkwam.

Vind het 'superslechte acteerwerk' en 'gtst-niveau' wel meevallen.

Vond je Van God Los en Lek wat? Dan kijken!

reply

Dit is de beste Nederlandse film die ooit gemaakt is! Dikke gangsterfilm in Nederland, heerlijk. De Nederlandse scarface!! echt super

reply

Nou nou nou, om het nu meteen tot Nederlandse Scarface uit te roepen vind ik weer iets te ver gaan, maar De Dominee is zeker geen slechte film, voor Nederlandse begrippen dan.Iets anders:

by - hope_you_guessed_my_name (Thu Jul 21 2005 19:44:11 ) Ignore this User | Report Abuse


--------------------------------------------------------------------------------
"Grote namen zorgen voor hogere verkoopcijfers, idd, maar ik zie liever een stel onbekende, maar wel goede acteurs in een film. Dit geeft wat meer realisme, want als ik de Dominee aan het kijken ben en ik zie de halve cast van GTST langskomen, tja, dan is mijn realisme gevoel een beetje vergaan"

{In respons op Tristan van Doorn} Dat je al iedereen kent die ooit in GTST gespeeld hebben kent, zegt genoeg.

--------------------------------------------------------------------------------

Wat is dat nou weer voor een kutopmerking, "hope_you_guessed_my_name"?
Ik kan me eerlijk gezegd wel iets vinden in Tristan's opinie... ik denk dat als je de grootste (onbekende) talenten van dit land bij elkaar had gestopt en een kans gegeven dat het resultaat veel overtuigender zou zijn geweest.

Maargoed, ik beweer ook niet dat deze cast slecht was... alleen mis ik dus nét even dat tikkeltje extra.

reply

Ik vind dat Peter Paul Muller wel wat meer credit verdiend dan hij in deze posts ontvangt. Vond dat hij de hoofdpersoon goed neerzette, erg ingehouden en consequent van begin tot eind. Zijn mimiek vond ik erg goed, voor nederlandse begrippen. Ogen en gelaatsuitdrukking met name. De eerste keer dat ik de film zag was ik totaal niet onder de indruk van de film of Muller's acteerwerk maar de 2 keren erna ben ik hem meer gaan waarderen. Ik weet niet of de echte Dominee zo was zoals vertolkt door Muller maar hij speelde in ieder geval een goede rol. Iets agressiever en wilder en paranoide op het eind van zijn leven had de film misschien wel wat meer diepte gegeven maar misschien wat dat niet de bedoeling van de filmmaker.

reply